Profi på besök i Hand in Hand-byn Pakkanadu
Fastighetsnytt 2017-04-13 I februari 2017 åkte Anna Gruneau och Philip Niklasson från fastighetsbolaget Profi Fastigheter till Indien för att besöka företagets Hand in Hand-projekt i byn Pakkanadu. Fastighetsnytt fick tillfälle att ställa några frågor med anledning av resan.
Varför valde ni att stödja just Hand in Hand?
Vi har valt Hand in Hand av flera skäl, bland annat att de har väldigt stort fokus på kvinnors företagande och att de säkerställer biståndet hela vägen med en väldigt kostnadseffektiv administration vilket innebär att en väldigt stor del av biståndet når de som behöver det. Vi har under ett par års tid bidragit ekonomiskt som bolag och erbjudit våra medarbetare att även delta privat, säger Thomas Jonasson som är marknadschef.
Hur var det att besöka en Hand in Hand-by?
Det var en fantastisk upplevelse att se hur vårt ekonomiska bidrag gjort nytta och samtidigt få insikt i hur olika vi lever i världen. Vi blev bemötta som om det var som ett stadsbesök, det var oerhört välkomnande och välorganiserat. Vi träffade byinvånare, besökte skolor, självhjälpsgrupper och hem.
Hur såg invånarna på Hand in Hand?
Man är så tacksamma över hela projektet och vad det bidragit med. Alla var ivriga att visa upp vad de presterat och barnen visade med stor entusiasm upp skolan. Det var fantastiskt att se hur man kan göra skillnad vad gäller livskvalité, hälsa och utbildning.
För Anna Gruneau och Philip Niklasson var det en omvälvande upplevelse att se resultatet av företagets stödinsats.
Hur har besöket påverkat er?
Vi är väldigt ödmjuka inför tanken att uppskatta små saker som gör stor skillnad. Att byn har rent vatten istället för att det måste hämtas ett par kilometer bort innebär att invånarna kan ägna sin tid åt att bli självförsörjande istället. Att ett litet staket mellan skolan och vägen innebär att barnen kan vara ute på rasterna och att lärarna kan undervisa istället för att vakta barnen. Vi har också insett att bistånd måste ske i samråd med lokala organisationer och aktivt arbete för att komma till sin rätt, säger Anna Gruneau.
Insikten och ödmjukheten har vi delat med oss, vi är övertygande om att det bidrar till vår och våra kollegors värderingar på hemmaplan. Vi delade med oss av hela resan dagligen via ett internt Instagram-konto. Byn har kommit långt i deras värld. Alla skolor har tillgång till rent vatten, alla barn går i skolan, alla invånare har närmre till rent vatten, skolan har datorer och internet, kreaturen har genomgått veterinärundersökning, informationsmöten har ägt rum för att utbilda invånarna om deras rättigheter, närmare 250 kvinnor har påbörjat entreprenörsutbildning. Man har gått från extrem fattigdom till att de flesta hushållen är självförsörjande. Och ja, man ser skillnader mot andra byar. Listan kan göras mycket längre, säger Philip Niklasson.
Kommer ni att besöka byn igen?
Högst sannolikt.